Daukanto g. 10, Palanga, Lietuva

info@psvcentras.lt

Kokie produktai nėra sveiki

Maistas skirstomas į riebalus, baltymus ir angliavandenius. Riebalai ir baltymai gali būti tiek gyvulinės, tiek ir augalinės kilmės. Pagrindinis angliavandenių šaltinis yra augalinės kilmės – vaisiai, daržovės, kruopos, bei maisto produktai su daug pridėtinio cukraus. Jie paprastai yra skirstomi į “žemo” ir “aukšto’’ glikeminio indekso angliavandenius.

Žemiau skaitydami tekstą jūs rasite:

  • Kas tai yra “angliavandeniai’’ ir kaip jie skirstomi
  • Angliavandenių turintys produktai
  • Kaip atskirti “žemo” ir “aukšto’’ glikeminio indekso angliavandenius;
  • Kada reikalingi aukšto glikeminio indekso angliavandeniai
  • Kodėl yra naudingi “žemo” glikeminio indekso angliavandeniai

Kas yra angliavandeniai ir kaip jie skirstomi?

Angliavandeniai, tai energijos šaltinis mūsų raumenims ir maistas (gliukozė) smegenims. Pagal savo sandarą, angliavandeniai yra skirstomi į monosacharidus, disacharidus, oligosacharidus ir polisacharidus.

Toliau norime trumpai papasakoti kokių angliavandenių vengti. Monosacharidai ir disacharidai tai, aukšto glikeminio indekso produktai, mūsų visuomenėje dažnai dar vadinami “blogieji’’ – “greitieji’’, arba “paprastieji’’ angliavandeniai. Visi angliavandeniai patekę į organizmo virškinimo sistemą, yra verčiami į gliukozę, pačią mažiausią cukraus molekulę – monosacharidą, nes organizmas gali pasisavinti tik gliukozę ir fruktozę.

angliavandenių turintys produktaiAngliavandenių turintys produktai.

Tai pieno produktai turintys laktozės (pieno cukrus), kurio piene yra apie 5 proc. medus, cukrus, gliukozė, fruktozė, alus, balti ryžiai, grikiai, manų kruopos, perlinės kruopos, avižiniai dribsniai, bananai, vynuogės, datulės, obuoliai, kriaušės, uogos, balta ir juoda duona, konditerijos gaminiai iš aukščiausios rūšies miltai, sausainiai, makaronai, bandelės, pyragaičiai ir t.t., sultys, limonadai, gazuoti gėrimai, kečupas, termiškai apdorotas greitas maistas, saldainiai, traškučiai (čipsai). Apie 80 proc. perdirbto maisto turi pridėtinio cukraus, kuris dažniausiai paslepiamas po užrašu – “angliavandeniai’’.

Termiškai apdorotas maistas turi didesnį glikeminį indeksą?

Taip, visi termiškai apdoroti vaisiai, termiškai apdorotos daržovės turi aukštesnį glikeminį indeksą, tai priklauso nuo juose esančio krakmolo. Kuo daugiau vaisiuose ir daržovėse krakmolo, tuo daugiau termiškai apdorojant pasigamina cukraus pvz., morkos (GI) – 30, virtų morkų (GI) – 85 punktai, tris kartus daugiau pasigamina cukraus. Ypatingai daug krakmolo turi burokėliai, morkos, bulvės, tokie patiekalai kaip bulvių košė, bulvių plokštainis, keptos bulvės.

Kaip atskirti aukšto (GI) angliavandenius?

Aukšto glikeminio indekso produktus, kuriuose yra daug “greitųjų – blogųjų’’ angliavandenių atpažinti yra nesunku –  visi jie yra saldūs. Tai monosacharidai ir disacharidai.

Kada yra naudingi aukšto (GI) angliavandeniai?

Aukšto glikeminio indekso produktai turintys daug “geitųjų’’ angliavandenių, tinka intensyviai sportuojant, daug fiziškai dirbant, nes tai greita energija. Cukrus kraujyje greitai pakyla ir greitai leidžiasi, bet mažai judant tokie cukraus svyravimai yra žalingi žmogaus organizmui, nes nuolat vartojant aukšto glikeminio indekso angliavandenius atsiranda gliukozės perteklius, kuris greitai virsta riebalais. Riebalai, visceraliniai (vidiniai pilvo riebalai) labiausiai medžiagų apykaitą lėtinantis faktorius, stipriai slopinantis organizmo metabolizmą, o tai tiesus kelias į dar didesnį nutukimą.

Kodėl yra naudingi žemo (GI) angliavandeniai?

Polisacharidai tai krakmolas, kitaip – polimerinės grandinės, monosacharidų junginių mišinys. Jie turi sudėtingas, šakotas chemines kokius angliavandenius vengtistruktūras, todėl vartojant žemo glikeminio indekso produktus organizmas juos lėtai suskaido į paprastus angliavandenius (monosacharidus) gliukozė į kraujotaką patenka tolygiai, tokiu būdu angliavandeniai įsisavinami lėtai, taip nepertraukiamai yra tiekiama energija ir ilgai išlaikomas sotumo jausmas. Sudėtingų angliavandenių turintis maistas yra labai naudingas, nes turi daug vitaminų ir mikroelementų, jų gausu grūduose, daržovėse, vaisiuose ir rupioje duonoje. Čia tinka paminėti, kad mūsų Lietuviškos daržovės yra puikūs angliavandenių turintys produktai, puikus ląstelienos arba maistinių skaidulų šaltinis. Tai žemo glikeminio indekso maistas, kuris labai naudingas mūsų sveikatai.

Pasidalinti

Nėra komentarų

Rašyti komentarą

KĄ VALGYTI VAKARE, KAD NEAUGTŲ SVORIS?