Daukanto g. 10, Palanga, Lietuva

info@psvcentras.lt

Gerosios žarnyno bakterijos ir sveikata

,,Sveikata dar ne viskas, bet be sveikatos - viskas yra niekas" (Sokratas) Šiuos žodžius yra pasakęs, graikų filosofas Sokratas, gyvenęs daugiau, kaip prieš tūkstantį metų. Praėjo daug metų, o jo žodžiai aktualūs ir šiandien. Kiekvienai valstybei jos gyventojų sveikatos būklė yra vienas pagrindinių visuomenės gerovės kriterijų, kur sveikata suprantama, kaip kasdienio gyvenimo dalis, turinti sekantį apibrėžimą: Sveikata – tai fizinės, psichinės ir socialinės žmogaus gerovės būsena, kurioje nėra ligų, taip pat organizmo organų ir sistemų funkcinių sutrikimų. Ligų išsivystymas ir jų baigtis priklauso ne tik nuo išorinių priežasčių, bet dažniausiai nuo paties žmogaus gyvenimo būdo. Formuojant sveiką gyvenseną, svarbų vaidmenį atlieka rizikos veiksnių nustatymas.   Kokie pagrindiniai yra rizikos veiksniai? Tai veiksniai ir aplinkybės (išorinės ar vidinės), kurios neigiamai veikia žmogaus sveikatą ir sukuria palankią aplinką ligoms atsirasti ir vystytis. Tarp pagrindinių veiksnių, kurie neigiamai...

Pasidalinti

Kaip atjauninti organizmą: taip, tai tikrai įmanoma

Visi norime būti sveiki, žvalūs ir gražūs, gyventi pilnavertį, kokybišką, džiuginantį gyvenimą. Laikas bėga greitai ir neišvengiamai palieka pėdsakus mūsų kūne. Būtent todėl klausimas, kaip atjauninti organizmą, yra itin svarbus ir aktualus. Svarbu pabrėžti, kad egzistuoja dvi pagrindinės kryptys: Senėjimo proceso sulėtinimas; Organizmo atjauninimas. Šiame straipsnyje kalbėsime būtent apie organizmo atjauninimą. Kaip vyksta organizmo atjauninimo procesas? Mūsų įžvalgos apie tai, kaip atjauninti organizmą, yra pagrįstos mokslo įrodymais ir ilgamete praktika. Todėl norime jus patikinti – tai tikrai įmanoma, taikant nesudėtingas technikas ir metodus. Visa esmė slypi tame, kad norint atjauninti organizmą, reikia kuriam laikui nutraukti baltymų sintezę ir įvesti organizmą į autofagijos režimą (autofagija – pažodinė reikšmė – „savęs valgymas“ – yra natūralus ir itin naudingas ląstelės savęs virškinimo - apsivalymo procesas, organizmo baltymų perdirbimo sistema). Kuomet organizmas perdirba...

Pasidalinti

Kaip teisingai numesti svorį?

Svorio metimas vis dar lieka vienas iš aktualiausių šiuolaikinio žmogaus klausimų. Juk visi norime būti sveiki, liekni, gyvybingi, tačiau, nėra lengva susiorientuoti patarimų ir rekomendacijų gausoje – kaip teisingai, efektyviai, greitai ir taip toliau numesti svorį, išlaikant gerą nuotaiką, darbingumą ir puoselėjant sveikatą. Šiame straipsnyje atsakysime į kylančius klausimus, kaip teisingai numesti svorį ir sulieknėti, ir pateiksime vertingas rekomendacijas, kurios padės išvengti „jo-jo“ efekto (kai numestas svoris grįžta su kaupu) ir paneigs mitą, kad svorio metimas susijęs su kančia ir nemaloniais pojūčiais. Kiek aš turiu sverti? Prieš pradedant efektyviai ir teisingai mesti svorį, reikėtų nusistatyti optimalių kilogramų sumą. Tai padaryti padeda paprasta formulė. Iš savo ūgio reikia atimti 100 – pavyzdžiui: 164 cm – 100= 64 kg. Derėtų prisiminti, kad toks skaičiavimas tinkamas žmonėms iki 40 metų amžiaus....

Pasidalinti

Populiariausios dietos – kas pasikeitė?

Dietos vis dar išlieka viena svarbiausių šiuolaikinio žmogaus gyvensenos aktualijų. Visi norime būti sveiki, energingi ir liekni. Todėl populiariausios dietos buvo viena iš mūsų šiame puslapyje aptariamų temų – straipsnį galite paskaityti čia: Veiksmingos dietos - PSVCentras.lt. Vis tik dietologija – mokslas, tiriantis palankiausią ir efektyviausią mitybą, nuolat tobulėja. Palangos sveikatos centro specialistai taip pat domisi naujausiomis tendencijomis ir šiame straipsnyje rašo apie tai, kas pasikeitė populiariausių dietų pasirinkime. Kokias populiariausias dietas rekomendavome anksčiau? Anksčiau mūsų specialistai rekomendavo tris pasaulyje populiariausias ir sveikatai palankiausias dietas, apie kurias rašėme minėtame straipsnyje. Tai: • žemo glikeminio indekso dieta - tai 50% angliavandeniai, 20% baltymai ir 30% riebalai; • mišri subalansuota dieta - tai 40% angliavandeniai, 30% baltymai ir 30% riebalai; • Viduržemio jūros regiono dietą sudaro: alyvuogių aliejus, vaisiai, daržovės, riešutai, jogurtas, sūriai,...

Pasidalinti

Kaip sulėtinti senėjimo procesą?

Sustabdyti laiko negalime, tačiau bėgant metams, išsaugoti sveikatą, gerą savijautą ir sulėtinti senėjimo procesą, tikrai įmanoma – tereikia žinoti svarbiausius ir tai padaryti padėsiančius principus. Kokie jie? Viskas paprasčiau, nei atrodo - jei norite, net sulaukę garbaus amžiaus džiaugtis gera sveikata, jums padės trys kertiniai principai: 1. Tinkama visavertė mityba. Būtina vengti mums kenksmingų, organizmo senėjimą skatinančių produktų – šlamštmaisčio, smarkiai perdirbtų gaminių, „tuščių kalorijų“ bei, žinoma, cukraus, kuris ne tik kenkia dailioms kūno linijoms, bet ir smarkiai spartina organizmo senėjimo procesus. Savijautą ženkliai gali pagerinti ketogeninė - žemo glikeminio indekso (GI) (visos daržovės, salotos, iš vaisių - abrikosai)angliavandenių mityba. Kokia tai mityba? Siekiant stiprinti sveikatą, sureguliuoti svorį ir užkirsti kelią ankstyvam organizmo senėjimui, beveik visiškai atsisakoma, aukšto glikeminio indekso angliavandenių, o pagrindiniu energijos šaltiniu tampa sveiki riebalai ir žemo glikeminio...

Pasidalinti
Ar sveika valgyti vaisius

Ar sveika valgyti vaisius – tai, ko Jums dar niekas nesakė

Viršsvoris, suriebėjusios kepenys ir su tuo susiję negalavimai – padidėjusi cukrinio diabeto rizika, alergija, egzema, pilvo pūtimas – tai tik nedidelė dalis negalavimų, kurie gali kankinti, jeigu jūs valgote vaisius. Šiame straipsnyje rasite informaciją: Kodėl taip nutinka? Oficialioje sveikos mitybos piramidėje vaisiai drauge su daržovėmis puikuojasi garbingoje vietoje. Vis tik norintiems iš tiesų maitintis tinkamai, gauti maksimalią naudą ir puoselėti savo sveikatą, derėtų suklusti – vaisiai anaiptol ne tokie nekalti ir vienareikšmiškai naudingi. Šiame straipsnyje argumentuotai ir motyvuotai svarstome – ar iš tiesų visada sveika valgyti vaisius?   Nutukimo epidemija ir kitos grėsmingos ligos   Svarstydami, ar sveika valgyti vaisius, pasitelkiame faktus. Statistikos departamento duomenimis, 2020 metų tendencijos nedžiugina – net 57 procentai Lietuvos gyventojų kūno masės indeksas (KMI) buvo didesnis nei rekomenduojama. Antsvoris ir nutukimas – tiesus kelias į kitus sutrikimus:...

Pasidalinti
sveikas maistas

Žmogaus Sveikatos lygiai, poreikių ir pastangų skalė

Neefektingi sveikatingumo švyturiai. Kiekvieną dieną, nuo ryto iki vakaro, įvairiose komunikacijos priemonėse, yra įkyriai siūlomos įvairiausios dietos, svorio metimą skatinančios prekės bei priemonės, sveikatinimo metodikos, paskaitos apie sveiką maistą, sveiką gyvenimo būdą, o sulieknėti daugumai vis tiek nepavyksta. Kodėl neefektyvu? Kodėl išsirinkę vieną ar kitą produktą, sugaišę laiką ir sumokėję pinigus, negauname siekiamo rezultato? Kodėl neveikia dietos? Kodėl neefektyvios lieknėjimo priemonės ar metodikos? Kodėl gauname priešingą nei tikėjimės rezultatą? Pamėginkime kartu paieškoti atsakymų. Ko dažniausiai neįvertiname? Dažnai neįvertiname biologinio žmogaus organizmo ciklo, kurį įgijome per milijonus metų. Kaip teigia mokslininkai, mes perėjome kelis vystymosi etapus: nuo primityvių žinduolių iki Homo sapiens. Evoliucijos etapus žmogus išgyveno tik savo pastangų dėka. Kokių pastangų dėka? Norėdamas išgyventi, žmogus turėjo tenkinti būtiniausius biologinius poreikius. Jeigu išalkdavo arba pasidarydavo šalta, jis turėdavo labai stengtis, kad gautų maisto,...

Pasidalinti
Sveiki maisto produktai

Sveiki maisto produktai

Dienos kalorijų kiekis Moterims turėtų būti ne mažesnis kaip - 1200 kcal, vyrams – 1700 kcal. Maistas skirstomas į riebalus, baltymus ir angliavandenius. Nuo to ką valgome, priklauso mūsų sveikata. Sveiki maisto produktai ir jų teisingas naudojimas, yra labiausiai žmogaus sveikatą įtakojantis faktorius, geros savijautos sudedamoji dalis. Žmogus gali turėti: labai gera sveikatą; gerą sveikatą; patenkinamą sveikatą; blogą sveikatą; Jūs galite rinktis kuo maitintis ir kokį sveikatos lygį jūs norite turėti. Kaip skirstyti maisto produktus? Yra sveiki maisto produktai ir nesveiki (kenksmingi) maisto produktai. Dažniausiai nesveiki produktai yra skanūs, o sveikieji nelabai. Reikia žinoti, kad natūralūs maisto produktai taip pat gali būti kenksmingi: Kai jų suvalgomas labai didelis kiekis Valgome daug aukšto glikeminio indekso produktų. Minint kenksmingus maisto produktus, tai čia svarbus ne tik maisto kiekis, bet ir savybės, kurias jis gauna...

Pasidalinti
fiziniai pratimai senjorams

Fiziniai pratimai senjorams

Dar visai neseniai, prieš 50 metų žmonės gyveno, ženkliai mažiau negu dabar. 1970 metų duomenimis, vidutinė gyvenimo trukmė Lietuvoje buvo apie 67 metus, o 2019 metų duomenimis ji jau sudaro apie 75 metus. Taigi, per toki trumpą laiką pasiekta didelė pažanga. Kokios pagrindinės priežastys? Medicina ir jos ženklus progresas; Žalingų įpročių atsisakymas (alkoholis, rūkymas, viršsvoris, mažas fizinis aktyvumas, ilgalaikis stresas); Pakilusi materialinė gerovė - pragyvenimo lygis. Žmonės gali daugiau laiko ir pinigų skirti sveikai mitybai, fiziniam aktyvumui, kokybiškam poilsiui, kelionėms, kitiems savo pomėgiams. Skaniai ir dažnai mėgaujatės maistų - tam pridėti papildomai pastangų kaip ir nereikia, bet atsiminkite, jeigu jūs gaunate malonumą be pastangų, po kiek laiko jūs gausite kančią (viršsvoris, aukštas kraujospūdis ir t.t.) Daugiau apie naudingus statodinaminius - fizinius pratimus galite pasiskaityti čia Kas liečia fizinį aktyvumą Pastangos būtinos,...

Pasidalinti
Gliukozės tyrimas

Gliukozės tyrimas

Gliukozė, tai energijos šaltinis mūsų raumenims ir maistas smegenims. Visi angliavandeniai patekę į organizmo virškinimo sistemą, yra verčiami į gliukozę, pačią mažiausią cukraus molekulę - monosacharidą, nes organizmas gali įsisavinti tik gliukozę ir fruktozę. Gliukozės koncentracija kraujyje – tai yra vienas iš pagrindinių kriterijų, vertinant žmogaus sveikatos būklę. Kodėl gliukozės kiekis kraujyje yra svarbu? Staigūs gliukozės svyravimai stipriai kenkia žmogaus organizmui. Labai pavojinga būklė yra laikoma tada, kai gliukozės koncentracija kraujyje smarkiai padidėja (hiperglikemija) arba labai sumažėja (hipoglikemija). Tokiu atveju vystosi negrįžtami vidaus organų ir organizmo sistemų pokyčiai, turintyss neigiamą įtaką: širdžiai, inkstams, kraujagyslėms, nervinėms skaiduloms, smegenims. Kartais tai gali baigtis staigia mirtimi. Plačiau apie cukraus ir gliukozės kiekį žmogaus organizme skaitykite čia: Kaip atliekamas gliukozės tyrimas? Gliukozės laboratorinis kraujo tyrimas atliekamas nevalgius ryte, tarp 9 val. – 12 val. Sveiko...

Pasidalinti
KĄ VALGYTI VAKARE, KAD NEAUGTŲ SVORIS?