Daukanto g. 10, Palanga, Lietuva

info@psvcentras.lt

Pieno produktai – ar sveika suaugusiems?

pieno produktai ar sveika Pienas yra maistingas skystis, kurį gamina žinduolių (įskaitant žmones) pieno liaukos. Jis naudingas ir labai reikalingas kūdikystėje, dėl savo maistinių savybių, kurių neturi ir negali pakeisti joks kitas maisto produktas. Gyvūnų ir žmonių pienas atsiranda iškart po gimdymo, akivaizdu, kad pienas tai maistas naujagimiams, mityba naujagimiams ir nieko daugiau! Pagal savo naudą, maistinių komponentų sudėtį, mineralus, vitaminus ir fermentus, niekas negali pakeisti motinos pieno, tai tobuliausias maistas kūdikiui.

Pagrindiniai privalumai maitinant kūdikį:

  • Patogumas mamai iš ekonominės ir praktinės pusės, tiek sutaupant, nes nereikia pirkti pakaitalo mamos pienui – mišinuko ir maistas, kūdikio nuraminimo įrankis visuomet šalia.
  • Psichologinis vaiko komfortas;
  • Aukšto lygio psichologinis, fizinis, emocinis vystymasis, didžiulė nauda organizmui;
  • Kūdikiui idealiai subalansuotas maistas, lengvai pasisavinamas riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralų, vitaminų, virškinimo fermentų, augimo hormonų mišinys. Motinos piene yra imuninių ląstelių, imunoglobulinų, įvairių antikūnių kovojančių su patogenine aplinka, virusais, bakterijomis. Kūdikiai maitinami motinos pienu rečiau serga.

Kiek laiko reikia, maitinti kūdikį krūtimi?

PSO (pasaulio sveikatos organizacija) rekomenduoja maitinti kūdikį tik motinos pienu iki 6 mėn., toliau pridedant kitų maisto produktų, tęsiant kūdikio žindymą iki 24 mėn. ir ilgiau.

Ar sveika vartoti pieno produktus suaugusiems žmonėms?

Tam, kad suprasti ar sveika vartoti pieno produktus, reikia į viską pasižiūrėti iš evoliucijos perspektyvos. Juk, jei tikėti mokslininkais, mes perėjome kelis vystymosi etapus – pradedant reptilijomis, primityviais žinduoliais ir tik prieš 100 tūkst. metų tapome pakankamai sąmoningi ir panašūs į dabartinį žmogų.  Archeologiniai radiniai rodo, kad žmonės pieno produktus pradėjo vartoti VII amžiuje prieš mūsų erą. Atsiradus sėsliam gyvenimo būdui, žmonės prisijaukino laukinius gyvūnus, tarp jų ir karves, pradėjo vartoti kitų gyvūnų pieną savo reikmėms. Tai būvo pirmieji žemdirbiai ir galvijų augintojai. Žemiau skaitydami tekstą rasite atsakymą į klausimą, kokius pieno produktus naudinga vartoti suaugusiam žmogui ir kaip sužinoti kam iš suaugusiųjų pieno produktai kenksmingi, o kam naudingi.

Ar gerai, jei suaugęs žmogus geria gyvulinį pieną?

Žmonės yra vieninteliai žinduoliai, vartojantys pieną suaugę ir vienintelė būtybė mūsų planetoje vartojanti kitų gyvūnų pieną. Biologai tikina, kad karvės pienas yra skirtas išimtinai jaunikliams (veršeliams) šerti, suaugusiesiems jo nebereikia, kadangi visos reikalingos vertingos maistinės medžiagos gaunamos iš įprasto maisto, nes maisto produktai, riebalai, baltymai, angliavandeniai gali užtikrinti visišką kūno augimą, vystymąsi, visų organų ir sistemų atsistatymą ir palaikymą. Taigi, žvelgiant iš evoliucijos perspektyvos, žmonėms nereikia gerti kitų gyvūnų pieno, tačiau tai nereiškia, kad negalima! Kiekvienas atsakęs į šiuos 3 klausimus sužinos, ar jam tinka pieno produktai, ar sveika juos vartoti.

  • Ar toleruoja jūsų organizmas laktozę?
  • Koks jųsų augimo hormono IGF-1 lygis?
  • Kazeinas pieno produktuose – kas tai ir kodėl didelis kazeino kiekis yra blogai?

Kas yra laktozė?

Pagrindiniai piene ir pieno produktuose esantys angliavandeniai yra laktozė, kitaip – ‘’pieno cukrus’’. Norint įsisavinti šią medžiagą, reikalingas specialus fermentas – laktazė, kuri žmogaus organizme intensyviai gaminasi tik per pirmuosius kelerius gyvenimo metus. Tai būtina sąlyga norint įsisavinti motinos pieną ir gauti visus būtinus vitaminus ir makroelementus.

Kodėl atsiranda organizmo netoleravimas laktozei?

Su amžiumi, vartojant mažiau pieno produktų, mažėja ir fermento laktazės gamyba, Lietuvoje nuo 20-30% gyventojų netoleruoja laktozės, pasaulyje apie 70% žmonių populiacijos. Kuo klimatas šiltesnis, tuo didesnė dalis žmonių tūri netoleravimą laktozei. Taip yra todėl, kad prie aukštesnės temperatūros greičiau genda pieno produktai, tuomet jų tiesiog mažiau vartojama Kuo mažiau vartojame pieno produktų, tuo mažiau gaminasi laktazės. Gamtoje veikia paprastas dėsnis – nevartojamas daiktas arba organas sunyksta, nes nėra poreikio.

Jeigu žmogus netoleruoja laktozes, kas atsitinka suvalgius pieno produktų?

Jei žmogaus žarnyne nėra laktazės fermento, jis sintetinamas dvylikapirštėje žarnoje, bakterijos pradeda savarankiškai fermentuoti galaktozę ir išsiskiria dujų kompleksas – vandenilis, metanas ir anglies dioksidas, dėl kurio atsiranda daugybė virškinimo problemų. Sutrikus koordinuotam virškinimo sistemos darbui, sutrinka ir visų maistinių medžiagų (angliavandenių, baltymų ir riebalų) skaidymo procesai, sumažėja vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų absorbcijos intensyvumas. Patologinių procesų fone gali išsivystyti organizmo išsekimas.

Gal galima pašalinti laktozę iš pieno produktų “namų salygomis“?

Taip, galima. Yra du būdai kaip pašalinti laktozę. Pirmas, produktų fermentacija (rūgimo procesas).Tuomet, asmenims turintiems nereikšmingą laktozės netoleravimą, leidžiama vartoti tam tikrus pieno produktus, kurie praėjo fermentacijos procesą (kefyrą, varškę, jogurtus, sūrį), nes juose laktozė suskaidoma į pieno rūgštį ir anglies dioksidą. Fermentuojant (rauginant) pieno produktus, bakterijos suskaido laktozę.

O koks yra antras būdas, tam kad pašalinti laktozę iš pieno produktų?

Pieną reikia pakaitinti. Aukštoje temperatūroje laktozė suskyla.

Kas yra augimo hormonas IGF-1?

Piene yra labai didelis kiekis hormono IGF-1, tai augimo hormonas,
kurio pagrindinė funkcija, greitas ląstelių dauginimasis, su jo pagalba užtikrinamas greitas kūdikio augimas. Pats pavadinimas “augimo hormonas“ pasako:, kad tai statybinės plytos, anaboliniai steroidai, kurie atsakingi už raumenų masės padidėjimą, ląstelių augimą ir dalijimąsi, kaulinio audinio atsinaujinimą ir augimą, tai hormonas spartinantis baltymų sintezę. Jo neimanoma pašalintį kaitinant pieną, arba fermentuojant pieno produktus.
Hormonas IGF-1 yra panašus į insulininį augimo hormoną, kuris gaminamas kasoje (Langerhanso salelėse) Jo funkcija yra padėti išlaikyti cukraus kiekį kraujyje veikiant kaip insulino hormonas, nes jų struktūra yra labai panaši. IGF-1 aktyvuoja insulino receptorius, kad greitai sumažėtų gliukozės kiekis kraujyje.

Ar hormonas IGF-1 reikalingas suaugusiam žmogui?

Taip, hormonas yra taip pat reikalingas, tik mažesniais kiekiais, nes su hormono IGF-1 pagalba mūsų organizmo sistemos atsistato, bei atsinaujina. Nuo baltymų kiekio maisto produktuose priklauso hormono IGF-1 lygis organizme. Baltymai yra būtini mūsų organizmui, tai yra pagrindinė organizmo statybinė medžiaga. Aukštos biologinės vertės baltymai yra gyvulinės kilmės produktuose tai – mėsa, kiaušiniai, žuvis, pieno produktai.

Kokios rizikos atsiranda, esant padidintam hormono IGF-1 kiekiui organizme?

  • Padidėja sekančių susirgimų tikimybė:
  • Onkologija;
  • Diabetas;
  • Širdies ir kraujagyslių susirgimai;
  • Aukštas kraujospūdis.
  • Lėtinis nuovargis, sanarių skausmas, padidėjęs prakaitavimas, staigus kūno dalių, kaulų padidėjimas, tai simtomai kuriems esant, reikėtu pasitikrintį hormono IGF-1 kiekį organizme, atliekant kraujo tyrimą.

O kaip sumažinti IGF-1 kiekį organizme, suaugusiam žmogui?

Kaip tvirtina Amerikos gerantologijos profesorius Valteris de Longo, mūsų problemos prasideda su amžiumi. Sulėtėja medžiagų apykaita, mažesnis fizinis aktyvumas, o valgymo įpročiai ( didelis maisto kiekis, intensyvumas, maiste daug baltymo, pieno produktų) išlieka tie patys. Didėja IGF-1 lygis organizme. Jisai rekomenduoja ‘’perkrauti’’ mūsų organizmo sistemas, panaudojant ‘’vegetarišką mitybą“, arba protarpinį badavimą. Pakeitus mitybos įpročius (užtenka 5-7 dienų laikotarpio) kad augimo hormono IGF-1 lygis, dvigubai sumažėtų. Plačiau apie tai skaitykite čia: https://www.psvcentras.lt/vegetariskos-mitybos-rezultatai/

Pagrindinė IGF-1 funkcija organizme yra skatinti raumenų audinio padidėjimą ir ląstelių skaičiaus padidėjimą. Tai yra augimo faktorius, padedantis kontroliuoti augimo hormono sekreciją taigi, jis veikia audinių ir ląstelių struktūrą.

Kas yra kazeinas ir kodėl didelis jo kiekis gali būti kenksmingas?

Tai sunkiai virškinamas‘’blogasis baltymas“ kurio mūsų organizmas iki galo neišskaido. Kazeinas yra vienas iš pagrindinių pieno baltymų, jisai yra stiprus alergenas, be to, jame yra daugiau nei 20 komponentų, į kuriuos gali išsivystyti reakcija. Bendras kazeino kiekis karvės piene yra 28-30 g / l (apie 80% visu baltymų) o motinos piene – apie 11,5 g / l, trys kartus mažiau. Tokiu būdu, esant dideliam kazeino kiekiui organizme, skatinami bei palaikomi uždegiminiai procesai organizme ir tai gali išprovokuotį autoimuninius susirgimus, tokius kaip – alergiją, psoriazę, ekzemą, celiakiją.

Pieno produktai ir antibiotikų kiekis juose.

Gamtoje viskas tūri savo prasmę. Jeigu viename, miško plote ženkliai padidėja vienos rūšies gyvūnų, prasideda kritimai. Kai kalbama apie pramoninę gamybą gyvulininkystės ūkiuose, stengiamasi maksimaliai išnaudotį pastatų plotus, kadangi tikslas yra padidinti pieno gamybą. Ten kur didelis kiekis gyvulių, viename plote, gyvulininkystės ūkiuose karvės minta ne tik žole, bet ir pašarais, praturtintais antibiotikais, hormonais, leidžiami įvairūs priešuždegiminiai vaistai. Jeigu antibiotikų yra piene, arba pieno produktuose jie stabdo bakterijų dauginimąsi ir toks pienas nerūgsta. Vartojant tokius pieno produktus žmogaus žarnyne pradeda gyventi antibiotikams atsparių bakterijų rūšys, vystosi atsparumas antibiotikams.

Koks pieno produktų kiekis nepavojingas sveikatai?

Visame pasaulyje yra atlikta labai daug tyrimų, kurių išvadose yra parašytą, tiek už pieno produktų saikinga vartojimą, tiek prieš pieno produktų vartojimą:
Keli tyrimai už pieno ir pieno produktų vartojimą. Pažvelgę ​​į pieno ir storosios žarnos vėžio tyrimus, galite pamatyti skirtingas išvadas. Vis dėlto daugumoje tyrimų daroma išvada, kad saikingas pieno produktų vartojimas gali sumažinti gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio riziką. Nuorodos į tyrimus:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21617020
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19116875
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15240785
Dar vienas tyrimas, apie pieno produktus ir diabetą.
Nustatyta, kad kasdienis, saikingas pieno vartojimas gali būti susijęs su sumažėjusia 2 tipo diabeto rizika. Nuoroda į tyrimą: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21559046

Ir tyrimai parodantys, kad didelis pieno produktų suvartojimas gali sukeltį prostatos vėžį.
Tai reiškia, kad vyrai turi sumažinti pieno ir pieno produktų vartojimą, ne daugiau 150g. per dieną. Nuoroda į tyrimą: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24646824

Tai vis delto, ar sveika vartotį pieno produktus suaugusiam žmogui?

Pasaulyje kasdien atliekama labai daug įvairiausių mokslinių tyrimų, bandančių atsakyti į klausimą, ar sveiką vartotį pieną ir pieno produktus. Yra daug tyrimų parodančių pieno produktų žalą žmonėms, taip pat yra daug tyrimų teigiančių priešingai, kad pienas ir pieno produktai yra labai naudingi.

Kodėl egzistuoja tokia painiava?

Labai dažnai girdime, kad mokslininkai pirmiausia įrodė vieną dalyką, o tada įrodė priešingai. Iš tikrųjų taip nėra, dažnai dėl tokios painiavos kalta žiniasklaida, kuri pateikia mums bet kokius tyrimus kaip įrodymus. Tarp kitko, ne kiekvienas tyrimas yra įrodymas. Yra tyrimų, kurie leidžia daryti tik prielaidas, yra tokių, kurie atskleidžia aiškų modelį, kaip pvz. rondomizuoti-atsitiktinių imčių kontroliuojami tyrimai. Teisingame eksperimente dalyvauja:

  • Kontrolinė grupė;
  • Eksperimentinė grupė;
  • 2 placebo grupės;
  • “aklas daktaras“, kuris nežino, ką duoda pacientui, ar vaistą, ar placebo tabletę

Žmogui, kartais sunku, o galbūt ir neimanoma išsiaiškinti visose subtilybėse, todėl geriausia būtų:
klausyti savo organizmo;

  • Vartotį pieną ir pieno produktus saikingai;
  • Vartotį tik fermentuotus pieno produktus;
  • Prieš geriant pieną jį pakaitintį;
  • Vartotį mažiau, bet geriau ekologiškus, aukštos kokybės pieno produktus;
  • Vengiant aukšto IGF-1 augimo hormono lygio organizme, vieną kartą per mėnesį, 5-7 dienas, vartotį vegetarišką maistą, tuo periodų atsisakant pieno produktų;
  • Vartotį didelio riebumo pieno produktus.

Taigi, atsakymas į klausimą – ar verta vartotį pieno produktus suaugusiam žmogui?
greičiausiai yra taip, jeigu laikomės tam tikrų taisyklių ir pieno produktus vartojame saikingai!

Pasidalinti

Nėra komentarų

Rašyti komentarą

KĄ VALGYTI VAKARE, KAD NEAUGTŲ SVORIS?