top of page

Ar pienas naudinga, ar pavojinga?

Atnaujinta: 03-21

Pienas yra maistingas skystis, kurį gamina žinduolių (įskaitant žmones) pieno liaukos. Del savo maistinių savybių jis naudingas ir labai reikalingas kūdikystėje ir joks kitas maisto produktas jo negali pakeisti. Gyvūnų ir žmonių pienas atsiranda iškart po gimdymo, akivaizdu, kad pienas tai maistas naujagimiams, mityba naujagimiams ir nieko daugiau! Pagal savo naudą, maistinių komponentų sudėtį, mineralus, vitaminus ir fermentus, niekas negali pakeisti motinos pieno, tai tobuliausias maistas kūdikiui.

Pagrindiniai privalumai maitinant kūdikį motinos pienų:

  • Patogumas mamai iš ekonominės ir praktinės pusės, nes nereikia pirkti pakaitalo mamos pienui – pieno mišinuko. Taip pat, tai yra geras kūdikio nuraminimo įrankis, kuris visuomet šalia;

  • Psichologinis vaiko komfortas;

  • Aukšto lygio psichologinis, fizinis, emocinis vystymasis, tai didžiulė nauda organizmui;

  • Kūdikiui idealiai subalansuotas maistas, lengvai pasisavinamas riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralų, vitaminų, virškinimo fermentų, augimo hormonų mišinys. Motinos piene yra imuninių ląstelių, imunoglobulinų, įvairių antikūnių kovojančių su patogenine aplinka, virusais, bakterijomis. Kūdikiai kurie yra maitinami motinos pienu rečiau serga.

Kiek laiko reikia, maitinti kūdikį krūtimi?

PSO (pasaulio sveikatos organizacija) rekomenduoja maitinti kūdikį tik motinos pienu iki 6 mėn., toliau pridedant kitų maisto produktų, tęsiant kūdikio žindymą iki 24 mėn. ir ilgiau.


Ar sveika suaugusiems, vartoti pieno produktus?

Tam, kad suprasti ar sveika vartoti pieno produktus, reikia į viską pasižiūrėti iš žmogaus evoliucijos perspektyvos. Nes jei tikėti mokslininkais, mes perėjome kelis vystymosi etapus, pradedant reptilijomis, primityviais žinduoliais ir tik prieš 100 tūkst. metų tapome pakankamai sąmoningi ir panašūs į dabartinį žmogų. Archeologiniai radiniai rodo, kad žmonės pieno produktus pradėjo vartoti VII amžiuje prieš mūsų erą. Atsiradus sėsliam gyvenimo būdui, žmonės prisijaukino laukinius gyvūnus, tarp jų karves ir pradėjo vartoti kitų gyvūnų pieną savo reikmėms. Tai būvo pirmieji žemdirbiai ir galvijų augintojai. Žemiau skaitydami tekstą rasite atsakymą į klausimą, kokius pieno produktus naudinga vartoti suaugusiam žmogui? ir kaip sužinoti kam iš suaugusiųjų pieno produktai kenksmingi, o kam naudingi. Kaip nustatyti, ar tinka man pieno produktai? Žmonės yra vieninteliai žinduoliai, vartojantys pieną suaugę ir vienintelė būtybė mūsų planetoje, vartojanti kitų gyvūnų pieną. Biologai tikina, kad karvės pienas yra skirtas išimtinai jaunikliams (veršeliams) šerti, suaugusiesiems gyvūnams jo nebereikia, kadangi visos reikalingos vertingos maistinės medžiagos gaunamos iš įprasto maisto, nes maisto produktai, riebalai, baltymai, angliavandeniai gali užtikrinti visišką kūno augimą, vystymąsi ir visų organų ir sistemų atsistatymą, bei palaikymą. Taigi, žvelgiant iš žmogaus evoliucijos perspektyvos, žmonėms nereikia gerti kitų gyvūnų pieno, tačiau tai nereiškia, kad negalima! Kiekvienas atsakęs į šiuos 3 klausimus sužinos, ar jam tinka pieno produktai? ir ar sveika juos vartoti?

  • Ar toleruoja jūsų organizmas laktozę?

  • Koks jūsų augimo hormono IGF-1 lygis?

  • Kazeinas pieno produktuose, kas tai ir kodėl didelis kazeino kiekis yra blogai?


Kas yra laktozė? Pagrindiniai piene ir pieno produktuose esantys angliavandeniai yra laktozė, kitaip ‘’pieno cukrus’’. Norint įsisavinti šią medžiagą, reikalingas specialus fermentas – laktazė, kuri žmogaus organizme intensyviai gaminasi, tik per pirmuosius kelerius gyvenimo metus. Tai būtina sąlyga norint įsisavinti motinos pieną ir gauti visus būtinus vitaminus, mikro ir makroelementus, kitas naudingas maistines medžiagas. Kodėl atsiranda organizmo netoleravimas laktozei? Su amžiumi, vartojant mažiau pieno produktų, mažėja ir fermento laktazės gamyba. Lietuvoje nuo 20-30 proc.gyventojų netoleruoja laktozės, pasaulyje apie 70% žmonių populiacijos. Kuo klimatas šiltesnis, tuo didesnė dalis žmonių turi netoleravimą laktozei. Taip yra todėl, kad prie aukštesnės temperatūros greičiau genda pieno produktai, tuomet jų tiesiog mažiau vartojama. Kuo mažiau vartojame pieno produktų, tuo mažiau gaminasi laktazės. Gamtoje veikia paprastas dėsnis, kad nevartojamas daiktas arba organas sunyksta, nes nėra poreikio. Jeigu žmogus netoleruoja laktozes, kas atsitinka suvalgius pieno produktų?Jei žmogaus žarnyne nėra laktazės fermento, jis sintetinamas dvylikapirštėje žarnoje, bakterijos pradeda savarankiškai fermentuoti galaktozę ir išsiskiria dujų kompleksas, vandenilis, metanas ir anglies dioksidas (pūčia pilvą) ir dėl kurio atsiranda daugybė virškinimo problemų. Sutrikus koordinuotam virškinimo sistemos darbui, sutrinka ir visų maistinių medžiagų (angliavandenių, baltymų ir riebalų) skaidymo procesai, sumažėja vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų absorbcijos intensyvumas (suvirškintų maisto medžiagų pernaša iš virškinamojo kanalo į kraują ir limfą) Tokiu patologinių procesų fone gali išsivystyti daug negalavimų, dėl ko gali atsirasti organizmo išsekimas. Gal galima pašalinti laktozę iš pieno produktų “namų salygomis“? Taip, galima. Yra du būdai kaip pašalinti laktozę. Pirmas, produktų fermentacija (rūgimo procesas). Asmenims turintiems nereikšmingą laktozės netoleravimą, leidžiama vartoti tam tikrus pieno produktus, kurie praėjo fermentacijos procesą (kefyrą, varškę, jogurtus, sūrį), nes juose laktozė suskaidoma į pieno rūgštį ir anglies dioksidą. Fermentuojant (rauginant) pieno produktus, bakterijos suskaido ir pašalina laktozę.  O koks yra antras būdas, tam kad pašalinti laktozę iš pieno produktų? Pieną reikia pakaitinti aukštoje temperatūroje ir tuomet laktozė suskyla.  Kas yra augimo hormonas IGF-1? Piene yra labai didelis jo kiekis, tai augimo hormonas, kurio pagrindinė funkcija, yra greitas ląstelių dauginimasis, nes su jo pagalba užtikrinamas greitas kūdikio augimas. Pats pavadinimas “augimo hormonas“ pasako, kad tai statybinės plytos, anaboliniai steroidai, kurie atsakingi už raumenų masės padidėjimą, ląstelių augimą ir dalijimąsi, kaulinio audinio atsinaujinimą, tai hormonas spartinantis baltymų sintezę. Jo neimanoma pašalintį kaitinant pieną, arba fermentuojant pieno produktus.

Kuo dar yra naudingas augimo hormonas IGF -1?

Hormonas IGF-1 yra panašus į insulininį augimo hormoną, kuris gaminamas kasoje (Langerhanso salelėse). Jo funkcija yra padėti išlaikyti cukraus kiekį kraujyje veikiant kaip insulino hormonas, nes jų struktūra yra labai panaši. IGF-1 ir aktyvuoja insulino receptorius, kad greitai sumažėtų gliukozės kiekis kraujyje.


Ar hormonas IGF-1 reikalingas suaugusiam žmogui?

Taip, hormonas gali būtį, tik daug mažesniais kiekiais nei kūdikystėje, nes su augimo hormono pagalba mūsų organizmo sistemos atsistato, bei atsinaujina ir tam yra būtini baltymai. Nuo baltymų kiekio maisto produktuose priklauso hormono IGF-1 lygis žmogaus organizme. Pagrindinė IGF-1 funkcija organizme yra skatinti raumenų audinio padidėjimą ir ląstelių skaičiaus pagausėjima, jisai veikia audinių ir ląstelių struktūrą. Aukštos biologinės vertės baltymai yra gyvulinės kilmės maisto produktuose, tai – mėsa, kiaušiniai, žuvis, pieno produktai.


Kokios rizikos atsiranda, esant padidintam hormono IGF-1 kiekiui organizme?Kaip tvirtina Amerikos gerantologijos universiteto profesorius Valteris de Longo, mūsų problemos prasideda su amžiumi, nes mažėja fizinis aktyvumas, lėtėja medžiagų apykaita, o valgymo įpročiai ( didelis maisto kiekis, valgymo intensyvumas, maiste daug baltymo) išlieka tie patys. Tuomet didėja hormono IGF-1 lygis organizme, o tai didina sekančių susirgimų tikimybę.

  • Onkologija;

  • Diabetas;

  • Širdies ir kraujagyslių susirgimai;

  • Aukštas kraujospūdis;

  • Lėtinis nuovargis, sanarių skausmas, padidėjęs prakaitavimas, staigus kūno dalių, kaulų padidėjimas, tai simtomai kuriems esant, reikėtu atlikti kraujo tyrimą ir pasitikrintį hormono IGF-1 kiekį organizme.

O kaip sumažinti IGF-1 kiekį organizme, suaugusiam žmogui?

Profesorius Valteris de Longo rekomenduoja ‘’perkrauti’’mūsų organizmo sistemas ir sumažinti IGF-1 lygį organizme, panaudojant ‘’vegetarišką mitybą“, arba protarpinį badavimą. Pakeitus mitybos įpročius, užtenka 5-7 dienų laikotarpio, kad augimo hormono IGF-1 lygis, dvigubai sumažėtų. Plačiau apie tai skaitykite čia 

Kas yra kazeinas ir kodėl didelis jo kiekis gali būti kenksmingas? Tai sunkiai virškinamas ‘’blogasis baltymas“, kurio mūsų organizmas iki galo neišskaido. Kazeinas yra vienas iš pagrindinių pieno baltymų, jisai yra stiprus alergenas, be to, jame yra daugiau nei 20 komponentų, į kuriuos gali išsivystyti reakcija. Bendras kazeino kiekis karvės piene yra 28-30 g litre, o motinos piene, tik apie 11,5 g litre - trys kartus mažiau. Tokiu būdu, esant dideliam kazeino kiekiui organizme, yra skatinami bei palaikomi uždegiminiai procesai ir tai gali išprovokuotį autoimuninius susirgimus, tokius kaip alergiją, psoriazę, ekzemą, celiakiją.

Pieno produktai ir antibiotikų kiekis juose.

Gamtoje viskas tūri savo prasmę. Jeigu viename miško plote ženkliai padidėja vienos rūšies gyvūnų, prasideda kritimai. Kai kalbama apie pramoninę pieno ir mėsos gamybą, stengiamasi maksimaliai išnaudotį gyvulininkystės pastatų plotus. Tikslas vienas - padidinti pieno gamybą. Ten kur didelis kiekis gyvulių viename plote, karvės minta ne tik žole, bet ir pašarais praturtintais antibiotikais, hormonais, gyvuliams leidžiami įvairūs priešuždegiminiai vaistai. Jeigu antibiotikų yra piene, arba pieno produktuose, jie stabdo bakterijų dauginimąsi ir toks pienas nerūgsta. Vartojant tokius pieno produktus žmogaus žarnyne pradeda gyventi antibiotikams atsparių bakterijų rūšys, vystosi atsparumas antibiotikams.


Koks pieno produktų kiekis nepavojingas sveikatai?

Visame pasaulyje yra atlikta labai daug tyrimų, kurių išvadose yra parašytą, tiek už pieno produktų saikinga vartojimą, tiek prieš pieno produktų vartojimą:Keli tyrimai už pieno ir pieno produktų vartojimą. Pažvelgę į pieno ir storosios žarnos vėžio tyrimus, galite pamatyti skirtingas išvadas. Vis dėlto daugumoje tyrimų daroma išvada, kad saikingas pieno produktų vartojimas gali sumažinti gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio riziką.


Dar vienas tyrimas, apie pieno produktus ir diabetą:

Nustatyta, kad kasdienis, saikingas pieno vartojimas gali būti susijęs su sumažėjusia 2 tipo diabeto rizika. Nuoroda į tyrimą: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21559046


Ir tyrimai parodantys, kad didelis pieno produktų suvartojimas gali sukeltį prostatos vėžį:

Tai reiškia, kad vyrai turi sumažinti pieno ir pieno produktų vartojimą, ne daugiau 150g. per dieną. Nuoroda į tyrimą: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24646824


Tai vis dėlto, ar sveika vartotį pieno produktus suaugusiam žmogui?

Pasaulyje kasdien atliekama labai daug įvairiausių mokslinių tyrimų, bandančių atsakyti į klausimą, pieno produktai - ar sveiką vartotį suaugusiem. Atlikta labai daug tyrimų parodančių pieno produktų žalą žmonėms, ir taip pat daug mokslinių tyrimų, kurių išvadose teigiama priešingai, kad pienas ir pieno produktai yra labai naudingi suaugusiems žmonėms.


Kodėl egzistuoja tokia painiava?

Dažnai dėl tokios painiavos kalta žiniasklaida, kuri pateikia mums apžvalginius straipsnius, kaip svarius mokslinius įrodymus. Tačiau, ne kiekvienas tyrimas yra įrodymas. Yra tyrimų, kurie leidžia daryti tik prielaidas, o yra tokių, kurie tūri aiškų tyrimo modelį ir metodiką, leidžiantys sujungti ir analizuoti tiriamąją - faktinę medžiagą. Kaip pvz.: randomizuoti-klinikiniai, atsitiktinių imčių moksliniai tyrimai, kuriuose dalyvauja:

  • Kontrolinė žmonių grupė;

  • Eksperimentinė grupė;

  • Placebo grupė;

  • Ir ‘’aklas daktaras“, kuris nežino, ką duoda pacientui, ar vaistą ar placebo tablėtę.


Kartais sunku, o galbūt ir neimanoma išsiaiškinti visose subtilybėse?

Todėl, geriausia būtų atsakant į klausimą: pieno produktai - ar sveika suaugusiems?, reikėtu įsiklausyti į savo organizmą ir vartojant laikytis sekančių taisyklių:

  • Vartotį pieną ir pieno produktus saikingai;

  • Vartotį tik fermentuotus pieno produktus;

  • Jeigu geriate pieną, prieš vartojimą pieną pakaitinkite;

  • Vartotį mažiau, bet ekologiškus, aukštos kokybės pieno produktus;

  • Vartotį tik didelio riebumo pieno produktus;

  • Vengiant aukšto IGF-1 augimo hormono lygio organizme, vieną kartą per mėnesį 5-7 dienas, vartotį tik vegetarišką maistą, tuo periodų atsisakant pieno produktų, mėsos, žuvies ir kiaušinių.

Taigi, atsakymas į klausimą – pieno produktai - ar sveika vartoti suaugusiam žmogui?Greičiausiai atsakymas yra taip, jeigu laikomės tam tikrų taisyklių ir pieno produktus vartojame saikingai!


23 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page