top of page

PSV centro stovyklos – kokybiško gyvenimo link


Šiuolaikinis žmogus vis didesnį dėmesį skiria sveikatinimuisi, gerai savijautai puoselėti. Kur yra paklausa, atsiranda ir pasiūla – šiomis temomis galime aptikti daug mokslinės ir populiariosios literatūros, organizuojamos stovyklos, pasitelkiamos įvairios praktikos. Tokioje gausoje nelengva išsirinkti patikimiausius ir efektyviausius pagalbos būdus sau. Būtent todėl šiandien kalbinu Palangos sveikatingumo centro (PSV) vadovą Aleksą Patapavičių. Jo ir ‘’PSVcentro’’komandos organizuojamos sveikatingumo stovyklos garsėja puikiais rezultatais, yra rekomenduojamos ir sulaukia itin daug teigiamų atsiliepimų. Kalbamės apie PSVcentro gerąją patirtį, sėkmės receptus ir atsakome į klausimą – kodėl verta rinktis būtent šias sveikatingumo stovyklas.



1. Šiuo metu įvairios sveikatingumo stovyklos, praktiniai mokymai yra savo populiarumo viršūnėje. Kuo iš gana gausios pasiūlos išsiskiria jūsų organizuojamos stovyklos, kodėl verta rinktis būtent jus?

„Gydytojau, pagydyk pats save“ – byloja liaudies išmintis. Aš pats kadaise susidūriau su sveikatos problemomis – turėjau didelį antsvorį, II tipo cukrinį diabetą. Ėmiau intensyviai domėtis ir sveikatintis, atradau pačias efektyviausias priemones. Kai jau pagydžiau pats save, nusprendžiau gerąja patirtimi dalintis su kitais, todėl tai ką siūlo PSVcentro programos, išbandyta savo kailiu, patikrinta ir tai garantuoja puikų rezultatą.


Kalbant trumpai, mūsų stovyklas verta išbandyti dėl šių priežasčių:

a) jos paremtos tikrai unikalia, paprasta ir efektyvia sveikatos atstatymo ir palaikymo metodika;b) per 6 metų laikotarpį sulaukėme tik teigiamų atsiliepimų;c) verta vieną kartą atvažiuoti ir pačiam dalyvauti programoje, nes per tą laiką išnyksta potraukis cukrui, nevisaverčiam maistui, susiformuoja nauji mitybos, fizinio aktyvumo, grūdinimosi įpročiai;d) žinotina, jog reikia 5 – 7 dienų, kad organizmas pereitų į tvarkymo- išsivalymo režimą (ląstelės autofagija) optimali stovyklos trukmė ir siūlo tokią galimybę.



2. Gal galite trumpai nupasakoti, kas vyksta Palangos sveikatingumo centro stovyklose, kokia skirtingų programų esmė, ašis?

Stovykla ir jos programa sukurta taip, kad būtų optimaliai patenkinti visi žmogaus poreikiai – nuo fiziologinių iki dvasinių. Mums svarbi dinamika – kiekvieną dieną vyksta skirtingos judesio terapijos, mankštos, gimnastika, propaguojamas šiaurietiškas ėjimas, baseinas, šokiai, taip pat itin daug dėmesio skiriama paskaitoms, naujausių mokslinių tyrimų pristatymui ir žinių įsisąmoninimui. Mokome taisyklingai kvėpuoti, džiaugiamės pirties malonumais, ekskursija po Palangą ir žinoma, labai svarbi dieta – subalansuotas, sveikas maistas.


Reziumuojant, programos orientuotos į:

a) sveiką mitybą, sveikus produktus, sveikus mitybos įpročius;b) teisingą bei naudingą fizinį aktyvumą: kiekvieną rytą mankšta, dienągimnastikos pratimai, po pietų – šiaurietiškas ėjimas.

Labai svarbu paminėti, jog mūsų bazinės žinios yra paremtos išskirtinai mokslų ir jų tyrimų rezultatais.


3. Ar PSV centro stovyklos tinkamos ir jokių bazinių žinių apie sveikatingumą neturinčiam žmogui, ar labiau – jau prakutusiam sveikos gyvensenos entuziastui?Kokia jūsų stovyklų tikslinė grupė?


Kokių bėdų ar sutrikimų kamuojamam žmogui jūsų sveikatingumo stovyklos yra naudingiausios?O gal jos efektyvios ir profilaktiškai, kaip galimų sutrikimų prevencija?

Drąsiai pasakysiu, kad mūsų programos tinka ir jaunam ir senam ir prakutusiam sveikatinimosi entuziastui ir „žaliam“ žmogui, kuris dar tik pradeda eiti geros sveikatos keliu. Apie 40 proc.mūsų


kontingento yra žmonės, nuo 40 iki 64 metų. Apskritai: 85 proc.klientų sudaro smalsios ir žingeidžios moterys, aš šiek tiek juokaudamas sakau – vyrai galvoja, kad ir taip pakankamai žino. Mūsų „pataisomos“ diagnozės yra labai plataus spektro, nuo viršsvorio, aukšto kraujospūdžio, II tipo diabeto, onkologinių susirgimų, padidėjusio cholesterolio, iki nuovargio, mieguistumo, įtampos, baimės, nerimo, depresijos ir t.t. Noriu pabrėžti, jog nedirbame su pasekmėmis (tuo užsiima medicina) mūsų sveikatinimo sistema padeda pašalinti negalavimų priežastis, be to, šios stovyklos – puiki ligų prevencija.


4. Šiuolaikinis žmogus išties užimtas. Toks veiklos sūkuryje besisukantis sveikuolis gali sakyti: aš domiuosi, skaitau daug vertingos informacijos ir to pakanka. Kaip atremtumėte šį argumentą? Kodėl verta gyvai ir praktiškai ‘’pačiupinėti’’sveikatinimąsi – o ne tik mokytis iš įvairios literatūros?

Atvirai sakant, daug informacijos yra švelniai tariant, nekorektiška, o dažniausiai netgi klaidinga. Pavyzdžiui: dažnai „sveikuolių“ informaciniame lauke daug kalbama apie „sveiką“ gyvenseną, „sveikus“ maisto produktus – košes, daržovių troškinius, sriubas, daug įvairiausių vaisių. Mūsų požiūriu, tai nėra tinkamas maistas, nes visus išvardintus produktus galima traktuoti kaip maistą, turintį aukštą glikeminį indeksą (nesvarbu, ar daug fruktozės ir pridėtinio, ar natūralaus cukraus). Nuo cukraus kenčia kraujagyslės, kasa, auginamas viršsvoris.


O kas jūsų nuomone yra geras maistas, kaip tą trumpai apibūdinti?

Tai visų pirma - neperdirbti maisto produktai, riebalai, baltymai ir žemo glikeminio indekso angliavandeniai. Pakeitus mitybos sistemą po trijų mėnesių galima tikėtis išnykusių: kojų tarpupirščių grybelio, pažastyse kabančių papilomų, rankų tarpupirščių psoriazės, paraudimų, smulkių karpų, kojų pade įsimetusių virusų, pigmentinių dėmių, be to normalizuojasi kraujospūdis ir t. t. Čia vien išoriškai, o ką kalbėti apie procesus vykstančius organizmo viduje?Taigi, mūsų stovyklos metų mes išmokome (su gliukometro pagalba) kaip praktiškai atsirinkti tinkamą maistą, įvairių produktų derinius ir tokiu būdu - įvedam žmogų į optimalios mitybos režimą. Turint reikiamų žinių, įgūdžių, praktikos, gerosios patirties, daug lengviau šias mitybos taisykles taikyti grįžus iš stovyklos ir tą nesunkiai galima daryti visą likusi laiką. Galima sakyti, kad toks praktinis išbandymas garantuoja ilgalaikę perspektyvą.



5. Madinga sakyti, kad visos ligos nuo nervų. Ar jūsų programos padeda gyventi harmoningiau, vengti blogojo (ilgalaikio) streso?

Visa programa nukreipta į tai, kaip sumažinti ilgalaikį stresą ir jo pasekmes. Savo paskaitose lektoriai atkreipia dėmesį, kaip atpažinti kylančias grėsmes ir ką su tuo daryti. Akcentuojame ir mokome, kad pirmoje vietoje yra mentalinė sveikata – psichika. Lektorė Pečeliūnienė, kuri dėsto „Mindfulness meditacijos pagrindus“, labai paprastai ir suprantamai suteikia reikiamą informaciją, kaip gyventi, kad tavo gyvenimas ir veikla neštų gėrį, ramybę, džiaugsmą, kad pats gyvenimas taptų meditacija.

6. Ar sulaukiate daug pozityvių atsiliepimų? Gal galite pasidalinti keliomis ryškiausiomis sėkmės istorijomis?

Galiu pasidžiaugti, kad po mūsų stovyklų paliekami 100 proc.geri atsiliepimai. Dalyviai džiaugiasi pačiu procesu (kaip yra organizuotos stovyklos) pasiektais rezultatais (atsiranda ramybė, sustiprėja fiziškai, pakoreguojamas svoris ir t.t.). Taip pat visi pažymi, kad suteikiamas geras žinių bagažas, geri lektoriai, įdomios temos ir paskaitos, o visa medžiaga išdėstyta paprastai ir ją lengva įsisavinti.

Sakoma, geriau vieną kartą pabandyti nei dešimt kartų skaityti. Kviečiame prisijungti prie patenkintų sveikatinimosi entuziastų būrio ir praktiškai išbandyti PSV centro stovyklas. Kartais reikia tik vieno postūmio, mažo žingsnelio, kad gyvenimo kokybė kardinaliai pasikeistų




228 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page