top of page
Aleksas Patapavičius

Ar sveika valgyti vaisius – tai, ko Jums dar niekas nesakė




Viršsvoris, suriebėjusios kepenys ir su tuo susiję negalavimai – padidėjusi cukrinio diabeto rizika, alergija, egzema, pilvo pūtimas – tai tik nedidelė dalis negalavimų, kurie gali kankinti, jeigu jūs valgote vaisius. Šiame straipsnyje rasite informaciją:


Kodėl taip nutinka?

Oficialioje sveikos mitybos piramidėje vaisiai drauge su daržovėmis puikuojasi garbingoje vietoje. Vis tik norintiems iš tiesų maitintis tinkamai, gauti maksimalią naudą ir puoselėti savo sveikatą, derėtų suklusti – vaisiai anaiptol ne tokie nekalti ir vienareikšmiškai naudingi. Šiame straipsnyje argumentuotai ir motyvuotai svarstome – ar iš tiesų visada sveika valgyti vaisius?

 

Nutukimo epidemija ir kitos grėsmingos ligos

 

Svarstydami, ar sveika valgyti vaisius, pasitelkiame faktus. Statistikos departamento duomenimis, 2020 metų tendencijos nedžiugina – net 57 procentai Lietuvos gyventojų kūno masės indeksas (KMI) buvo didesnis nei rekomenduojama. Antsvoris ir nutukimas – tiesus kelias į kitus sutrikimus: širdies ir kraujagyslių ligas, antrojo tipo cukrinį diabetą, griaučių ir raumenų sistemos veiklos nesklandumus. Jau įrodyta, kad optimalus svoris ir sureguliuota mityba gali padėti kovojant su onkologinėmis ligomis, alergijomis, virškinamojo trakto, šlapimo ir inkstų bei reprodukcinės sveikatos sutrikimais.

 

Kuo čia dėti vaisiai?

 Gali kilti pagrįstas klausimas – kuo čia dėti vaisiai? Ogi tuo, kad vaisiuose esanti fruktozė – paprastasis cukrus, kurio skaidymui organizme beveik neeikvojami energiniai ištekliai. Apie šio angliavandenio žalą kalbama jau gana seniai, juk ne veltui cukrus vadinamas „baltąja mirtimi“. Verta paminėti, kad gliukozė įsisavinama visame organizme, o suvartota fruktozė keliauja tiesiai į kepenis – tik jos sugeba suskaidyti fruktozę.


O jei šis organas jau pakankamai aprūpintas energija?

Sprendžiant, ar sveika valgyti vaisius, verta žinoti: didelė tikimybė, kad šis į kepenis nukeliavęs angliavandenis bus paverstas atsargomis – riebalais. Štai Jums ir atsakymas, kodėl net ir laikydamiesi „dietos“, kuri leidžia neribotai valgyti vaisius, jūs ne tik nelieknėjate, bet dar papildomai apkraunate organizmą, patiriate nuotaikos svyravimusǃ Mat fruktozė staigiai pakelia cukraus lygį kraujyje, išsiskiria daug jo kiekį reguliuojančio hormono insulino, ir cukraus kiekis staiga vėl smarkiai nukrinta.


Kas tuomet atsitinka?

Jūsų kūnas atsiduria užburtame rate – kartu su cukraus kiekiu krenta darbingumas, apima nuovargis ir irzlumas ir vėl norisi… „kažko saldaus“.


Kitas svarbus aspektas, kuris atsako: ar sveika valgyti vaisius?

Dera žinoti, jog fruktozė nesugeba aktyvuoti smegenų sotumo centrų – todėl, priešingai nei vartojant sudėtinių angliavandenių, baltymų ir riebalų turintį maistą, vis dar jaučiatės alkani. Pagalvokite, kiek vynuogių vienu metu suvalgysite ir vis tiek nesijausite sotūsǃ O „nekaltas“ obuolys gali turėti net 30 gramų angliavandeniųǃ Ką jau kalbėti apie, pavyzdžiui, bananus. Prisiminkite šiuos iškalbingus faktus, kurie tikrai atsako į klausimą – ar sveika valgyti vaisius…

 

Ką byloja patikimi tyrimai?

Ne mažiau svarbūs vis gausėjantys tyrimai, siejantys paprastųjų angliavandenių suvartojimą ir uždegiminius organizmo procesus, netgi vėžinius susirgimus. Taip pat manoma, kad fruktozė gali sukelti suriebėjusių kepenų sindromą, nes nepanaudoti angliavandeniai visada virsta riebalais. Daugelis vaisių mėgėjų galėjo įsitikinti, kad jų vartojimas gali paskatinti virškinimo nesklandumus, itin nemalonų pilvo pūtimą. Na, ar vis dar manote, kad valgyti vaisius vienareikšmiškai sveika?

 

O ką tuomet daryti?

 Kitas natūralus klausimas – ką sužinojus aukščiau pateiktą informaciją daryti toliau? Ar derėtų visiškai atsisakyti vaisių? Norintiems gyventi sveikiau ir kokybiškiau, taip pat reguliuojantiems kūno svorį, derėtų smarkiai apriboti (bent kai kurių) vaisių vartojimą.


Kas yra ir kuo gali padėti GI?

Patikimas rodiklis ir orientyras, padėsiantis pasirinkti sveikesnes alternatyvas – glikeminis indeksas (GI). Šis rodiklis žymi, kaip kinta cukraus kiekis kraujyje po valgio. Aukšto GI produktai žaibiškai didina cukraus rodiklius. Žemo GI angliavandeniai skyla lėčiau, išsiskiria mažiau insulino, todėl mažiau perteklinės energijos paverčiama atsargomis – kūno riebalais. Derėtų rinktis produktus, kurių GI ne didesnis nei 40.


Kokie yra sveikesni vaisių pasirinkimai?

Būtent todėl žemesnio GI daug sveikiau valgyti uogas, avokadus, persikus, abrikosus. Ir, žinoma, svarbus paros metas – nederėtų vaisiais piktnaudžiauti vakare, tam tinkamesnė pirma dienos pusė. Aukšto GI angliavandenius galima vartoti išimtiniu atveju – kai bus išeikvojama itin daug energijos – pavyzdžiui, prieš treniruotę, žygyje į kalnus. Taip pat visada vertėtų prisiminti didžiąją dorybę – saiką.

 

Mitai ir faktai

Pabaigoje derėtų paminėti populiarią nuomonę – vaisius valgyti sveika, nes juose daug vitaminų, ląstelienos ir mikroelementų. Vis tik tokių naudingų maistinių medžiagų galima rasti ir kituose produktuose – nekrakmolingose daržovėse, mėsoje, jūros gėrybėse. Be to, kai kurie mikroelementai ir vitaminai daug geriau pasisavinami iš organinės kilmės produktų. Pavyzdžiui, mėsoje esanti geležis 3 kartus geriau pasisavinama nei augalinė.

 

Bendroji išvada

 Tikimės, kad mūsų pateikti argumentai parodė, kad renkantis maisto produktus ne visada galima pasikliauti tendencinga populiariąja informacija. Atsakymas į klausimą, ar sveika valgyti vaisius? yra toks: daugumoje vaisių esanti fruktozė išstumia kitų medžiagų teikiamą naudą. Linkime Jums sąmoningų pasirinkimų, iš tiesų sveikos ir pilnavertės mitybos ir jos dovanojamo kokybiško gyvenimo ir stiprios sveikatosǃ

29 peržiūros0 komentarų

Comments


bottom of page