top of page

Populiariausios dietos – kas pasikeitė?

Dietos vis dar išlieka viena svarbiausių šiuolaikinio žmogaus gyvensenos aktualijų. Visi norime būti sveiki, energingi ir liekni. Todėl populiariausios dietos buvo viena iš mūsų šiame puslapyje aptariamų temų – straipsnį galite paskaityti čia: Veiksmingos dietos – PSVCentras.lt. Vis tik dietologija – mokslas, tiriantis palankiausią ir efektyviausią mitybą, nuolat tobulėja. Palangos sveikatos centro specialistai taip pat domisi naujausiomis tendencijomis ir šiame straipsnyje rašo apie tai, kas pasikeitė populiariausių dietų pasirinkime.


Kokias populiariausias dietas rekomendavome anksčiau?

Anksčiau mūsų specialistai rekomendavo tris pasaulyje populiariausias ir sveikatai palankiausias dietas, apie kurias rašėme minėtame straipsnyje. Tai:• žemo glikeminio indekso dieta – tai 50% angliavandeniai, 20% baltymai ir 30% riebalai;• mišri subalansuota dieta – tai 40% angliavandeniai, 30% baltymai ir 30% riebalai;• Viduržemio jūros regiono dietą sudaro: alyvuogių aliejus, vaisiai, daržovės, riešutai, jogurtas, sūriai, įvairios žolės, alyvuogės, daug salotų, žuvis ir nedaug mėsos. Pirmenybė teikiama šviežioms daržovėms, žolelėms, sūriams, raugintiems pieno produktams.\


Ką rekomenduojame dabar?

Tiriant efektyviausias dietas, pasiekta stulbinamų rezultatų. Dabar populiariausia ir naudingiausia dieta laikoma ketogeninės ir mažo glikeminio indekso dietų derinys. Bendras suvartojamų maisto medžiagų kiekis racione turėtų pasiskirstyti taip: 65% riebalų, 20% baltymų ir 15% angliavandenių.Iš pateiktos lentelės matosi, kad dvi iš jų: ketogeninė ir mažai angliavandenių turinti dieta (baltyminė) turi:Ketogeninė – keturias kontraindikacijas.Baltyminė – dvi kontraindikacijas.


Kas pasikeitė?

Kas pasikeitė – dabar itin daug kalbama apie ketogeninę dietą. Tai mažai angliavandenių turinti populiariausia dieta. Ji gavo savo pavadinimą iš žodžio ketozė, kuris reiškia padidėjusį ketonų kiekį organizme. Renkantis tinkamiausią mitybos sistemą, verta atsigręžti į gerąją protėvių patirtį. Juk evoliucijos eigoje per milijonus metų mūsų protėviai panašiai ir maitinosi. Jeigu gerai pagalvotume apie tuos laikus, kai dar nebuvo šaldytuvų, pirštųsi sekančios išvados:

• Pagrindinis produktas, kuris gali ilgą laiką negesti, yra riebalai;• Išdžiovinta, vytinta mėsa taip pat turi ilgą galiojimo laiką. O šakniavaisiai, uogos, vaisiai, grybai ir panašūs produktai nepasižymi ilgu galiojimo terminu.• Gyvojoje gamtoje neegzistuoja aukšto GI produktai, kaip mes mėgstame sakyti – „medutį palikime meškutėms“.Taigi peršasi itin svarbi išvada: susumavus visus geruosius mūsų protėvių maitinimosi ypatumus, gautume tokią mitybos sistemą: riebalai + baltymai + žemo GI produktai = ketogeninė dieta su žemo GI angliavandeniais. Tai itin iškalbingas ir svarbus faktasǃ



Kas yra ketogeninė dieta?

Ketonų kūnai yra metaboliniai (medžiagų apykaitos) produktai, gaminami kepenyse iš laisvųjų riebalų rūgščių ir yra tiesiogiai susiję su energijos balanso palaikymu. Laikydamiesi ketogeninės dietos, sumažiname angliavandenių kiekį, organizmas, negaudamas pakankamai gliukozės, jos trūkumą bando kompensuoti gamindamas ketonų kūnus, kurie pamažu tampa pagrindiniu, švarios energijos „degalų“ šaltiniu. Taigi dėl to palengva mažėja riebalinio audinio tūris, kūno svoris, bei palankiai veikiama sveikata.


Kas yra mažo glikeminio indekso dieta?

Populiariausia dieta – žemo glikeminio indekso dieta – taip pat paremta ribotu angliavandenių suvartojimu. Glikeminis indeksas (GI) parodo kaip greitai pakyla gliukozės kiekis kraujyje suvalgius tam tikrų maisto produktų, ir žymi angliavandenių skilimo greitį iki gliukozės. Maisto produktai skirstomi į tris grupes, ir tai parodo, kaip greitai cukrus iš maisto patenka į kraujotaką.• Aukšto (GI) produktų indeksas – nuo 70 ir aukščiau.• Vidutinio (GI) produktų indeksas – nuo 40 ir aukščiau.• Žemo (GI) produktų indeksas – nuo 40 ir žemiau.Valgant žemo GI produktus, cukrus į kraujotaką patenka iš lėto, nes angliavandeniai įsisavinami lėtai, taip ilgiau yra išlaikomas sotumo jausmas. Todėl rekomenduojama vartoti baltymų ir riebalų turintį maistą ir „geruosius“, ilgai įsisavinamus angliavandenius. Būtent dėl to ši populiariausia dieta „neleidžia“ valgyti ir dalies aukštą glikeminį indeksą turinčių vaisių. Galima vartoti uogas, abrikosus, persikus – ir kitus žemo GI produktus.


Kodėl ketogeninės + žemo glikeminio indekso dietos derinys yra efektyviausias?

Šis dietų derinys išties yra teisingos mitybos sistema, užtikrinanti, kad gausite visas būtinąsias maisto medžiagas, valgysite sveikus ir pilnaverčius produktus. Taip pat smarkiai sumažinamas aukšto GI angliavandenių kiekis, o mitybos pagrindu tampa gerieji riebalai, kurie yra itin naudingi tiek metant svorį, tiek įvairių medžiagų apykaitos ligų prevencijai. Ketogeninė dieta pati viena turi keturias kontraindikacijas – mažai prebiotikų/ląstelienos, vitaminų ir mikro bei makro elmentų, taip pat nepakanka naudos žarnyno „aplinkai“ – mikroflorai. Gera žinia yra ta, kad sujungus keto dietą su žemo GI dieta kontraindikacijų neliekaǃ Mityba puikiai papildoma reikalingomis medžiagomis, efektas tampa ženkliai didesnis.


Tai, kas dar pasikeitė?

Laikytis šių dviejų dietų derinio gerokai lengviau ir maloniauǃ Tereikia žinoti „stebuklingą“ formulę, kurią jau pateikėme straipsnio pradžioje: 65% riebalų, 20% baltymų ir 15% žemo GI angliavandenių.



O kas dar pasikeitė?

Kaip minėjome, šis dietų derinys (ketogeninė+žemo GI) iš tiesų yra teisingos mitybos sistema, skirta ne tik tiems, kurie „taiso“ kūno formas. Tai puiki prevencija širdies ir kraujagyslių ligoms, diabetui, virškinimo ir netgi nuotaikos sutrikimamsǃ Taip pat užtikrinama bendra gera viso organizmo būklė, energingumas ir darbingumas. Kitas labai svarbus dalykas – reikia daug mažiau valios ir pastangų, o ši mitybos sistema lengvai tampa geruoju įpročiu. Kai vyksta ketozės procesas, riebalai organizme verčiami į gliukozę, ir taip panaikinamas alkio jausmasǃ Todėl tai iš tiesų yra perversmas „dietų“ sistemoje.

1 peržiūra0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page