top of page

Kaip atjauninti organizmą: taip, tai tikrai įmanoma!

Visi norime būti sveiki, žvalūs ir gražūs, gyventi pilnavertį, kokybišką, džiuginantį gyvenimą.


Laikas bėga greitai ir neišvengiamai palieka pėdsakus mūsų kūne. Būtent todėl klausimas, kaip atjauninti organizmą, yra itin svarbus ir aktualus. Svarbu pabrėžti, kad egzistuoja dvi pagrindinės kryptys:

Senėjimo proceso sulėtinimas;Organizmo atjauninimas. Šiame straipsnyje kalbėsime būtent apie organizmo atjauninimą.




Kaip vyksta organizmo atjauninimo procesas?

Mūsų įžvalgos apie tai, kaip atjauninti organizmą, yra pagrįstos mokslo įrodymais ir ilgamete praktika. Todėl norime jus patikinti – tai tikrai įmanoma, taikant nesudėtingas technikas ir metodus. Visa esmė slypi tame, kad norint atjauninti organizmą, reikia kuriam laikui nutraukti baltymų sintezę ir įvesti organizmą į autofagijos režimą (autofagija – pažodinė reikšmė – „savęs valgymas“ – yra natūralus ir itin naudingas ląstelės savęs virškinimo – apsivalymo procesas, organizmo baltymų perdirbimo sistema). Kuomet organizmas perdirba įvairias atliekas, versdamas jas amino rugštimis, kurios yra pagrindinės žmogaus organizmo statybinės medžiagos.


Kuo čia dėti baltymai?

Baltymai yra būtini mūsų organizmui – jie yra pagrindinė organizmo statybinė medžiaga. Kasdien valgant daug baltyminio maisto (mėsa, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai), organizme vyksta itin aktyvūs procesai – gaminama energija, atsiranda daug naujų ląstelių, senosios miršta. Esmė ta, kad vykstant tokiam nepertraukiamam srautui, organizmas negauna taip reikalingos „pauzės“, skirtos persitvarkyti, naudoti jau sukauptus, esamus resursus. Kitaip tariant, nepertraukiamai vartojant baltymus, organizme „neįsijungia“ autofagijos režimas. Nepertraukiamas baltymų vartojimas siejamas su itin pavojingomis ligomis – onkologiniais, kraujagyslių ir širdies susirgimais, diabetu, padidėjusiu kraujospūdžiu. Tuomet visi kiti patarimai, kaip atjauninti organizmą, negali suveiktiǃ


Kas ta autofagija?

Kaip jau minėjome, paprastai tariant, autofagija – tai organizmo baltymų perdirbimo sistema. Šis procesas vyksta, kai kuriam laikui nustojame valgyti baltyminį maistą. Vyraujant autofagijai, organizmas „virškina“ jau sukauptus resursus, gimsta mažiau naujų ląstelių. Tačiau atsiradusį trūkumą organizmas kompensuoja senų ląstelių restauravimu. Tai pagrindinis dalykas, paaiškinantis, kaip atjauninti organizmą. Per autofagijos procesą taip pat išvalomi visi toksiški, kenksmingi baltymai, organizmo apykaitos produktai, nužudomi pavojingi virusai ir bakterijos.


Kaip įvesti organizmą į autofagijos režimą?

Jau išsiaiškinome, kad nutraukta baltymų sintezė ir autofagijos režimas – būtinybė, norint praktiškai sužinoti, kaip atjauninti organizmą. Tai padaryti galima trimis būdais: vegetariška mityba, protarpiniu badavimu ir badavimu.


Ar vegetariškai maitintis/ taikyti protarpinį badavimą turiu visą laiką?

Skubame nuraminti, kad teigiamą efektą galima gauti pasirinkto mitybos režimo laikantis ribotą laiką. Apie tai savo tyrimuose kalba ir rekomendacijas teikia Amerikos gerontologijos universitetas. Pavyzdžiui, renkantis vegetarišką mitybą arba badavimą, galima tai daryti 5 dienas, kas 30 – 60 dienų intervalu. Daugiau apie tai galite pasiskaityti čia. Jau tuomet aktyvuojami reikalingi signalai, sustoja baltymų sintezė ir prasideda autofagijos procesas. Tai itin svarbu žinoti, norint suprasti, kaip efektyviai ir „neskausmingai“ atjauninti organizmą.


Koks protarpinio badavimo


 metodas šiuo atveju pats tinkamiausias?

Didžiausia protarpinio badavimo nauda (be riebalų deginimo ir svorio mažėjimo) yra uždegiminių procesų mažinimas ir autofagija, tai yra – autofagijos mechanizmo paleidimas. Yra keletas pagrindinių protarpinio badavimo sistemų ir metodų („16:8“ valandų, pakaitinių dienų badavimas ir „5:2“ savaitės dienų dieta).


Ką rekomenduojate daryti, norint kuo efektyviau įjungti autofagijos mechanizmus?


Rekomenduojame klasikinį „16:8“ būdą – kai kalorijos vartojamos 8 pasirinktas (iš eilės) valandas, o 16 valandų atsisakoma maisto, tai bene labiausiai organizmą tausojantis mitybos būdas. Taip pat galima apsvarstyti „5: 2“ metodą, kurio esmė penkias dienas valgyti įprastai ir neriboti kalorijų, o likusias dvi sumažinti dienos kalorijų normą iki ketvirtadalio įprasto raciono. Taigi, jei įprastai suvartojate 1800 kcal, dvi dienas per savaitę turite vartoti tik 450 kcal. Primename, kad ir taikant protarpinį badavimą, svarbi sveika, subalansuota mityba. Taip pat šis mitybos būdas nerekomenduotinas/taikytinas atsargiai nėščioms ir maitinančioms moterims, išoperavus tulžies pūslę ir kt.



Pabaigos žodis

Taigi, šiame straipsnyje aptarėme, kaip atjauninti organizmą. Kaip matote, taikytini metodai tikrai prieinami kone kiekvienam. Linkime Jums būti sveikiems, žvaliems ir džiaugtis kiekviena brangaus gyvenimo diena. Tai tikrai paprasta, laikantis kelių šiame straipsnyje minimų vertingų patarimų.


58 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page