top of page

Visavertė mityba − kas tai?

Kodėl reikia stengtis valgyti tik neperdirbtus maisto produktus, su

žemo glikeminio indekso (GI) angliavandeniais?


Tam, kad atsakytume į šį klausimą, turime pradėti nuo pat pradžių: seniausiai

archeologų atrastai žinduolio fosilijai yra apie 200 000 mln. metų. O tai reiškia, kad

mes, žinduoliai, žemėje egzistuojame jau be galo ilgą, protu sunkiai suvokiamą

laikotarpį. Kalbant apie žmogaus (žinduolio) vystymąsi, šį laikotarpį galime jį

suskirstyti į du periodus:


   I. Evoliucijos kelias (3,7 mlrd metų trukmės)

Šiame laikotarpyje išsivystė visos pagrindinės žmogaus organų sistemos: imuninė,

endokrininė, nervų, griaučių, kraujotakos, raumenų, virškinimo, šlapimo organų,

limfinė sistema ir t.t.

Mūsų protėviai dar nemokėjo užkurti ugnies, todėl vartojo neperdirbtą maistą.

Kūdikiai buvo žindomi motinos pienu, o suaugusieji misdavo mėsa, žuvimi, vaisiais,

daržovėmis ir sudėtingais angliavandeniais – polisacharidais, esančiais lapuose,

salotose, šakniavaisiuose, daržovėse. Produktus, turinčius aukštesnį glikeminį

indeksą (pvz. uogas, obuolius, kriaušes, slyvas), jie valgydavo tik atitinkamo sezono

metu. Verta paminėti, kad natūralių tokių produktų gamtoje nėra daug.


   II. Civilizacijos kelias (apie 12 tūkst. metų trukmės)

Žmogaus civilizacijos etapas prasidėjo dar neolite (apie 10 tūkst. m. prieš Kristų) ir

trunka iki šiol. Šiame laikmetyje atsiranda žemės ūkis, gyvulininkystė, kulinarija.

Žmonės pradeda vartoti termiškai apdorotą, aukštą GI turintį maistą.

Mitybos įpročiai keitėsi milžinišku greičiu, ko pasėkoje atsirado be galo daug žmogui

nebūdingo maisto (perdirbtos kruopos be luobelės, miltai, termiškai apdoroti maisto

produktai, cukrus, apdorotas pienas ir pieno produktai). Visi šie produktai turi aukštą

glikeminį indeksą, kuriam mes, žmonės, nesame sutverti.



Ar aukštas glikeminis indeksas (GI) išprovokuoja insuliną?

Taip. Kuo aukštesnis GI, tuo daugiau gliukozės yra kraujyje, todėl kasa priversta

daugiau išskirti insulino. Visi termiškai apdoroti produktai (kruopos, vaisiai ir

daržovės) turi aukštesnį glikeminį indeksą. Tą sąlygoja jų sudėtyje esantis

krakmolas. Paprastai tariant: kuo daugiau vaisiuose ir daržovėse krakmolo, tuo

daugiau juose cukraus po termiško apdorojimo. O kuo daugiau cukraus sudėtyje –

tuo aukštesnis produkto glikeminis indeksas. Pavyzdžiui, žalios morkos glikeminis

indeksas yra 30. Bet ją termiškai apdorojus, GI pakils iki 85 (beveik tris kartus

daugiau). Priežastis paprasta: termiško apdorojimo metu vyksta sacharizacijos-

karamelizacijos procesas, kurio metu cukraus kiekis sudėtyje gerokai padidėja. Ir

taip yra su visomis kruopomis, vaisiais ir daržovėmis.


Kodėl mums yra naudingi sudėtingi angliavandeniai?

Visas mikropasaulis, o taip pat mūsų žarnyno mikrobiota (gerosios žarnyno

bakterijos) minta gliukoze (monosacharidu). Gyvoje gamtoje gryna gliukozė

neegzistuoja. Ji yra gaunama iš polisacharidų (krakmolo − polimerinės grandinės,

kuri yra monosacharidų junginių mišinys). Sudėtingi angliavandeniai turi sudėtingas

šakotas chemines struktūras, todėl mūsų gerosioms bakterijoms reikia daug dirbti,

kad juos suskaidytų ir paverstų gliukoze. O tai apsaugo jas nuo aptingėjimo ir

parazitavimo.


Ar mikroorganizmai dalyvauja maisto komponentų irimo, virškinimo

procesuose?

Taip. Naudingos bakterijos (probiotikai) turi didelę įtaką žmogaus virškinimo sistemai:

   - sudaro palankias sąlygas geležies, kalcio, vitaminų, makro ir mikro elementų

įsisavinimui;

   - dalyvauja vitaminų B1, B2, B3, PP, K ir E, folio, askorbo ir amino rūgščių

sintezės (gamybos) procesuose;

   - patenkina žmogaus vitaminų B ir H (biotino) poreikius;

   - gamina vitaminą B12;

   - jų dėka gliukozė į kraujotaką patenka tolygiai, lėtai. Rezultatas:

nepertraukiamai tiekiama energija, todėl nėra aštraus alkio jausmo.


Kas nutinka, kai vartojame daug paprasto cukraus turinčio maisto?

Kai vartojame daug paprasto cukraus, gerosios bakterijos, esančios mūsų

organizme, lengvai gauna gliukozę. Joms nereikia dirbti ir stengtis. Rezultatas:

bakterijos pripranta, aptingsta ir pradeda parazituoti, o po kurio laiko ima reikalauti

paprastų angliavandenių.

Kadangi mūsų žarnyną ir smegenis jungia nervas klajoklis (lot. nervus vagus), tad ir

signalą, ką mums valgyti, siunčia mūsų mikrobiota – gyvosios žarnyno bakterijos.




Jeigu aukšto GI angliavandeniai gamtoje yra labai reti, kaip, valgant

natūralų maistą, išprovokuoti insuliną? 


Gyvenant mūsų civilizacijoje, jį išprovokuoti yra labai lengva. Juk valgome termiškai

apdorotą maistą. Žmogaus evoliucijos periode, žmogui valgant žalią maistą, insuliną

išprovokuoti beveik nebuvo galimybių.


Ar paragavus produkto, įmanoma nustatyti, kokiai angliavandenių

grupei jis priklauso?


Taip. Visi monosacharidai ir visi disacharidai yra saldūs. Pavyzdžiui: cukrus, medus,

fruktozė, laktozė − tai natūralūs greitieji angliavandeniai.


Jei milijonus metų žmogaus organizmas negamino insulino, koks

kitas hormonas dalyvaudavo medžiagų apykaitos procesuose?

Gliukagonas − tai hormonas, sintetinantis riebalus bei paverčiantis juos gliukoze. Jo

dėka yra palaikomas pastovus gliukozės lygis kraujyje. Būtent todėl nejaučiame alkio

jausmo tol, kol turime pakankamai riebalų atsargų.


Paprastai tariant, insulinas organizme veikia kaip sandėlininkas, kaupiantis riebalų

atsargas (medžiagų apykaita lėtėja). Gliukagonas – priešingai − organizme skatina

medžiagų apykaitos procesus.


Kaip paskatinti gliukagono išsiskyrimą organizme?


Saldūs produktai skatina insulino išsiskyrimą, o kartūs − skatina hormono gliukagono

išsiskyrimą. Taigi, galima gerti 1-2 puodelius kavos per dieną (be cukraus). Jeigu

kavos nevartojate, galite pakeisti ją pelyno arbata (be cukraus).

Trumpai tariant, tinka viskas, kas yra kartu: ciberžolė, ridikėliai, ropė, įvairios salotos,

natūraliai fermentuota gira „Ciberdrink“.  

„Ciberdrink“ gėrimas yra švelniai kartus (apyniai, ciberžolė ir pelynas) ir subtiliai

aštrus (imbieras). Šios savybės skatina tulžies išsiskyrimą, todėl pagerėja virškinimo

funkcija.



Kaip atsirinkti, kokie maisto produktai yra tinkami o kurie yra kenksmingi?

Tą padaryti yra visiškai nesunku. Jums prireiks tik paprasto gliukometro (aparato, skirto tikrinti cukraus kiekį kraujyje). Jeigu trumpai:

a) pasimatuojame cukraus kiekį kraujyje prieš valgį, pvz.: 5 mmol,

b) antras matavimas: tai cukraus kiekis kraujyje po 30-40 min,

c) jeigu po 30-40 min.cukraus kiekis kraujyje viršijo 8,5 mmol, tai produktas yra labai kenksmingas,

d) jeigu po 30-40 min.cukraus kiekis kraujyje viršijo 7,5 mmol, tai produktas yra kenksmingas,

e) jeigu po 30-40 min.cukraus kiekis kraujyje neviršijo 6,5 mmol, tai produktas yra geras,

f) jeigu po 30-40 min.cukraus kiekis kraujyje neviršijo 5,9 mmol, tai produktas yra labai geras,


Ar šitas metodas su gliukometru parodo: kokie angliavandeniai mums tinkami?

Taip, tai mūsų organizmo reakcija į angliavandenius!, nes baltymai cukrų kelia nežymiai, o riebalai iš viso nekelia. Reikia pasakyti, kad mes esame labai skirtingi ir testo rezultatai gali jus labai nustebinti, pvz.: iš kruopų, man asmeniškai tinka: perlinės kruopos, grikiai ir jeigu nepadauginti!.avižinė košė su sviestu, tuo tarpu ryžiai, kuriuos aš ‘’dievinau’’, mano cukraus kiekį kraujyje pakelia virš 9 mmol. Atsiminkite, kad mus tukina, tik aukšto glikeminio indekso angliavandeniai, pvz.: riebalų daug nesuvalgysite, nes jie suteikia sotumo jausmą.

Daugiau apie maisto parinkimo metodiką, mes pasakojame mūsų centre vykstančių stovyklų metu. Visą informaciją apie jas rasite čia. 

2 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page